Je veelvuldig omringen met planten is goed voor de gezondheid, de concentratie, en het verminderen van stress. Juist in de dichtbevolkte steden met drukbezette banen, waarvoor je veel tijd doorbrengt in een kantooromgeving, is een plek vol groen een welkome afwisseling. En wat doe je als er laag aan de grond geen ruimte is – kies een ander perspectief en ga voor groen op het dak. Zo’n kantoortuin met uitzicht is zo gek nog niet.

Bijdragen aan biodiversiteit

Groendaken zijn daken met een speciale dakconstructie, waardoor er verschillende planten en soms zelfs bomen op kunnen groeien. Op deze manier kun je, juist in de drukke stad, bijdragen aan biodiversiteit, een begrip dat de laatste tijd vaak de kop opsteekt in combinatie met de klimaatsverandering. Door de biodiversiteit ofwel de groei van meer verschillende planten- en diersoorten, te stimuleren, kunnen we zorgen voor een gezondere balans in ons leefmilieu.  

Tuin op het dak

Net zoals de natuur veel te bieden heeft, zijn er ook veel verschillende vormen van groendaken. Zo kun je het als particulier aanleggen op je eigen dak, maar wordt het in veel gevallen ook nog veel groter aangelegd, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfstuin op het dak van een kantoorpand. Verder kun je een onderscheid maken tussen een extensief of intensief groendak, waarbij een extensief groendak als vanzelf minder onderhoud nodig heeft dan het intensieve groendak. Op de eerste variant groeien met name vetplanten, op de tweede kunnen zelfs bomen groeien. Een intensief groendak is daarbij ook vaak toegankelijk voor bijvoorbeeld bewoners van het gebouw waar het groendak op gevestigd is.

Wateropslag

Naast de standaard daken zijn er ook zogenaamde groenblauwe daken, die beplanting hebben, maar ook een systeem om water op te slaan. In dit geval heeft het dak een tweede laag, die zorgt dat het water langzamer wordt afgevoerd en zo het riool ontziet. Dit zorgt vervolgens weer voor minder problemen bij heftige regenval.

Binnenklimaat

De groenaanleg op het dak biedt niet alleen veel voordelen voor buiten, ook de ruimte onder het dak heeft er baat bij. Een onbeplant dak warmt in de zomer snel op, en zorgt voor een warme, benauwde binnenruimte. Een groendak daarentegen zorgt ervoor dat het grootste deel van de straling van de zon door planten kan worden tegengehouden, en zorgt zo voor een veel aangenamere binnentemperatuur. En het werkt ook andersom: ’s winters isoleert het dak de boel en zit je er lekker warm bij.