Als het om boilers in de keuken gaat, dan is het handig om iets te weten over de praktische aspecten en werking van centrale verwarmingssystemen. Lees dus verder in deze blog over het vervangen van de ketel, locatie en veiligheidseisen in jouw keuken. Voor de beste plek om jouw ketel te plaatsen, hoe goed hij moet worden geventileerd en hoe ketelleidingen af te dekken.

Kun je een cv-ketel in een keukenkastje plaatsen?

Het korte antwoord is ja, maar er zijn andere factoren waarmee je rekening moet houden. Vergeet bij het plaatsen van een keuken boiler niet om rekening te houden met brandveiligheidsnormen. Laat voldoende ruimte over voor service en onderhoud en raadpleeg de instructies over rookgasafvoer en ventilatie.

Een snelle online zoekopdracht kan je helpen stijlvolle inspiratie op te doen voor de beste plaats voor jouw ketel. Afhankelijk van het budget, van op maat gemaakte kasten tot speciaal gebouwde ruimtes. 

Heeft een ketelkast ventilatie nodig?

Een ventilatiebron is een noodzaak voor ketelkasten die zorgt voor een gestage stroom koellucht. Het  zorgt er ook voor dat jouw ketel efficiënt werkt om brandstof te verbranden en warmte te produceren. De exacte hoeveelheid ventilatie die nodig is, hangt af van het type ketel. Let hierbij vooral op de richtlijnen van de fabrikant voor jouw specifieke model.

Zorg dat er minimaal 50 mm ruimte is tussen jouw ketel en randen van de binnenkant van de kast. Dan kun je gemakkelijk bij jouw ketel komen voor dagelijks gebruik en jaarlijks onderhoud.

Hoe lang duurt het om een cv-ketel te plaatsen?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn, zoals:

  • Heb je al een ketel geïnstalleerd?
  • Welk type ketel is dat? Bijvoorbeeld een boiler van 10 liter of 120 liter.
  • Moet het worden verplaatst?
  • Wat is het type brandstof?

Naar schatting duurt het installeren van een nieuwe ketel over het algemeen tussen de zes uur en vier dagen. 

Moet een ketel op een buitenmuur worden gemonteerd?

Idealiter plaats je jouw CV-ketel op of naast een buitenmuur, zodat eventuele rookgassen veilig en gemakkelijk via het rookkanaal naar buiten kunnen ontsnappen. Andere factoren waarmee je rekening moet houden, is hoe dicht je deze wilt hebben bij huishoudelijke apparaten die warm water gebruiken.

Hoe ketelleidingen af te dekken?

Als je de aanblik van ketelbuizen in je huis beu bent, heb je waarschijnlijk overwogen om ze af te dekken om je ruimte netter te maken. Dan is het essentieel om ervoor te zorgen dat jouw ketel en leidingen de ventilatie krijgen die ze nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat al hun componenten veilig kunnen werken. Bovendien moeten alle materialen die je gebruikt om de leidingen te bedekken, voldoen aan de eisen van brandveiligheid.

Vergeet niet dat je cv-ketel ook nog bereikbaar genoeg moet zijn voor het jaarlijkse onderhoud.