Naast de meeste nieuwbouwhuizen nemen steeds meer mensen vloerverwarming in huis. Hierdoor kunnen je radiatoren weg, komt de warmte van beneden en is heel je woonkamer evenredig verwarmt. Het uitkiezen van de juiste vloerverwarming is geen gemakkelijke klus. Zo zou je eerst moeten afvragen of je het wel nodig hebt, en welke voordelen het heeft. In deze blog behandelen we het. 

 

Verschillende soorten vloerverwarming

Een vloerverwarming met warm water wordt aangesloten op de cv-ketel. Het warme water stroomt dan door de aangelegde vloerverwarming buis. Een vloerverwarming verdeler zorgt er voor dat de temperatuur niet boven de 45 graden komt. In plaats van een cv-ketel kan er ook een warmtepomp gebruikt worden. Het nadeel hiervan is dat de temperaturen niet zo hoog kunnen worden als die met een cv-ketel. 

Naast de warm water vloerverwarming bestaat er ook een elektrische vloerverwarming. Het nadeel hiervan is dat het niet hele grote ruimtes kan verwarmen. Daarom zal je ook niet snel een elektrische vloerverwarming in de woonkamer aantreffen. De elektrische variant is wel uitermate goed geschikt om kleinere ruimtes te verwarmen. Bijvoorbeeld een slaapkamer of badkamer. De opbouw vloerverdeling is een groot voordeel van de elektrische vloerverwarming. Vaak zijn het kant en klare matten die snel en gemakkelijk aan te leggen zijn. 

De meeste mensen denken dat vloerverwarmingssystemen er alleen zijn om te verwarmen, maar er zijn echter ook vloersystemen om te koelen. Het principe is hetzelfde als wanneer je de ruimte gaat verwarmen, er stroomt in dit geval koud water door de buizen en zo wordt de ruimte koeler. Het koude water kan uit een koelmachine komen of grondwater zijn. De gebruikte systemen mogen echter niet te koud worden, anders wordt de vloer spekglad!

 

Aanleggen van de vloerverwarming

De vloerverwarming moet je sowieso kopen bij een bedrijf. Je kan de vloerverwarming echter wel zelf aanleggen. Het voordeel hiervan is dat je hoogstwaarschijnlijk wat kosten bespaart. Het nadeel hiervan is dat de kans groter is dat er wat misgaat dan wanneer een specialist die vloerverwarming aanlegt. De andere optie is het laten aanleggen door een bedrijf. 

 

Isoleren

De terugverdientijd van een vloerverwarming is afhankelijk van verschillende factoren. Maar de belangrijkste factor is misschien wel de manier waarop de ruimte geïsoleerd wordt. Zo is het handig om de kruipruimte en vloer goed te isoleren.  Mocht dit niet het geval zijn, kan er veel warmte verloren gaan waardoor de terugverdientijd van de vloerverwarming sterk wordt toegenomen.