Aangezien meubels veel geld kosten, heb je wellicht het liefst dat ze zo lang mogelijk meegaan. Door zorg voor ze te dragen, geniet je al snel enkele jaren langer van je interieur. Op die manier bespaar je in je portemonnee, maar tegelijkertijd is het ook beter voor het milieu. Nood aan onderhoudstips? Lees snel verder.

1. Regelmatig onderhoud

De key tot meubels die lang meegaan, is investeren in regelmatig onderhoud. Dit betekent niet alleen afstoffen, maar ook controleren op eventuele schade of slijtage. Repareer kleine problemen zoals losse schroeven of krassen meteen om grotere schade te voorkomen. Smeer houten meubels daarnaast af en toe in met meubelolie om hun kwaliteit te behouden.

2. Bescherm tegen zonlicht en vocht

Zonlicht en vocht kunnen schadelijk zijn voor meubels, vooral degenen gemaakt uit hout. Plaats meubels dus niet direct in de buurt van ramen, dit kan leiden tot verkleuring en uitdroging, wat je best vermijdt. Gebruik indien nodig gordijnen of zonwering om je interieur te beschermen. Maak daarnaast gebruik van waterbestendige coatings, tenzij je meubels niet in vochtige ruimtes staan.

3. Gebruik beschermende coatings

Het aanbrengen van beschermende coatings zoals houtolie, vernis of was verlengt de levensduur van je meubels ook aanzienlijk. Deze coatings bieden een extra laag bescherming tegen krassen, vlekken en andere schade. Zorg ervoor dat je de juiste coating kiest voor het materiaal en breng het regelmatig opnieuw aan volgens de instructies van de fabrikant.

4. Vermijd overbelasting

Overbelasting leidt al snel tot vroegtijdige slijtage en schade aan meubels. Overbelast je meubels niet door ze te gebruiken voor het beoogde doel en geen zware voorwerpen op delicate oppervlakken te plaatsen. Gebruik indien nodig extra ondersteuning zoals boekensteunen of plankdragers om gewicht gelijkmatig te verdelen.

5. Behoud de juiste luchtvochtigheid

Een stabiele luchtvochtigheid is belangrijk voor het behoud van meubels, opnieuw vooral voor degenen gemaakt uit hout. Te droge lucht kan leiden tot krimpen en barsten van het materiaal, terwijl te vochtige lucht kan leiden tot kromtrekken en schimmelvorming. Gebruik indien nodig een luchtbevochtiger of ontvochtiger om de luchtvochtigheid op een optimaal niveau te houden, vooral in seizoenen met extreme weersomstandigheden.

6. Beweeg meubels voorzichtig

Beweeg meubels tot slot voorzichtig bij het verplaatsen om krassen en deuken te voorkomen. Til ze op in plaats van ze te slepen over de vloer en gebruik indien nodig beschermende pads of viltjes onder de poten. Voorkom ook dat meubels worden blootgesteld aan plotselinge schokken of trillingen, vooral bij fragiele materialen zoals glas.