Wil je veilig wonen in jouw woning? Er zijn meerdere apparaten en onderdelen die ervoor moeten zorgen dat je optimaal gebruik kan maken van de woning. Tegelijkertijd brengen deze ook gevaren met zich mee, vooral als je deze niet goed laat onderhouden. Je kan voor het onderhoud gebruik maken van Veilig Wonen. Maar wat is er dan allemaal mogelijk? En waarom is het zo belangrijk om het onderhoud regelmatig uit te laten voeren? Onderstaande informatie voorkomt dat je iets over het hoofd ziet en de veiligheid in de woning in gevaar komt. 

 

Het belang van goed onderhoud

Eerst het belang van het onderhoud. Want waarom zou je dit regelmatig uit laten voeren? Als het gaat om de cv-ketel of een van de andere apparaten, weet je hier vaak niet voldoende van af. Je kan wel op een knopje drukken om iets beter te laten werken, maar weet je ook waar je naar moet kijken voor het onderhoud? Door een professional regelmatig langs te laten komen, kan je het apparaat in goede staat houden en de levensduur verlengen. Ook maakt het alle delen van de woning ook nog eens energiezuiniger! Je kan met een kleine investering dus ook een flinke kostenbesparing krijgen. 

 

Op je cv-ketel moet je kunnen bouwen 

De cv-ketel is het apparaat dat ervoor zorgt dat jouw huis altijd lekker warm aanvoelt. Deze ketel staat voortdurend aan en kan hierdoor flink overuren draaien. En juist daarom moet je regelmatig onderhoud uit laten voeren. Zorg ervoor dat je minstens eens per jaar een monteur langs laat komen voor een grondige check. Tijdens deze check wordt de ketel gereinigd, eventuele onderdelen vervangen en voorkomen dat er snel storing voorkomen. De ketel kan dan weer voor jou blijven werken en het is een stuk veiliger dan wanneer je er niet naar laat kijken. 

 

Elektriciteitsnetwerk moet goed onderhouden zijn

Er zijn nog meer redenen om te kijken naar een Veilig Wonen abonnement en het onderhoud van jouw woning. Iedere dag gebruik je bijvoorbeeld ook elektriciteit. Je doet jouw verlichting aan, gebruikt apparaten die stroom nodig hebben en laadt jouw telefoon op. Maar heb je er al eens over nagedacht hoeveel gevaren het met zich meebrengt als de elektriciteit in huis niet goed geregeld is? Slijtage en beschadigingen leiden tot overbelasting. Ook kan een zekering doorslaan of ontstaat er brand. Jouw veiligheid komt hiermee dus in het geding zonder het juiste onderhoud. 

 

Rookmelders als onmisbaar hulpmiddel gebruiken

En als laatste zijn er natuurlijk ook nog de rookmelders en eventuele brandblussers. Rookmelders zijn verplicht in iedere woning, vooral bij huurwoningen. Ondanks dat het soms lelijke dingen zijn in de woning, behoeden ze jou wel voor gevaar. Mocht er rook zijn doordat een pan vuur heeft gevat, ben je snel gewaarschuwd. Een professional kan regelmatig een test uitvoeren om te voorkomen dat ze hun werk niet doen op de momenten dat je deze nodig hebt. En de brandblussers kan je dan ook gelijk meenemen in het onderhoud en de controle.